El 2 de setembre de 2024 es va publicar la convocatòria per cobrir 900 places de la categoria de mosso/a de l'escala bàsica del cos de Mossos d'Esquadra. Posteriorment, es va publicar una modificació per ampliar el nombre de places. Actualment, hi ha 1.300 places convocades, de les quals 520 es reserven per ser proveïdes per dones. Les places reservades que no es cobreixin acreixeran la resta de les no reservades.
Funcions del cos de Mossos d'Esquadra
La funció principal dels Mossos/es d'Esquadra és servir la ciutadania, garantint la seguretat i l'ordre públic i prevenint les situaciones de risc per a les persones i els béns.
Requisits per presentar-se a Mossos d'Esquadra
Són requisits per participar en les convocatòries per a l'accés a la categoria de mosso/a del cos de mossos d'esquadra:
- Tenir la nacionalitat espanyola
- Haver complert 18 anys i no superar l'edat establerta per a la jubilació forçosa
- Tenir el títol de batxiller, de tècnic o un altre d'equivalent o superior. Si es tracta d'un títol obtingut a l'estranger, cal disposar de l'homologació corresponent de l'òrgan competent
- Tenir l'aptitud psicofísica adequada per a l'exercici de la funció policial i no estar inclòs en cap causa d'exclusió per manca d'aptitud psicofísica de les que consten a la convocatòria
- No tenir antecedents penals, ni trobar-se en inhabilitació absoluta o especial per a ocupacions o càrrecs públics per resolució judicial ferma
- No haver estat separada, mitjançant expedient disciplinari, del servei de qualsevol de les administracions públiques o dels òrgans constitucionals o estatutaris de les comunitats autònomes
- Haver satisfet la taxa d'inscripció que correspongui
- Prendre el compromís de portar armes mitjançant una declaració jurada
- Estar en possessió del permís de conduir vehicles de la classe B, en vigor, o permisos equivalents d'acord amb la normativa aplicable, de tipus ordinari, d'acord amb l'article 46 del Reial decret 818/2009, que aprova el Reglament general de conductors
Per a l'admissió en aquesta convocatòria, les persones participants han de posseir tots els requisits el dia de finalització del termini de presentació de sol·licituds, excepte l'especificat a la base 2.1.i) (permis de conducir) d'aquesta convocatòria. El requisit de la base 2.1.i) s'ha de complir dins el termini de presentació de la documentació acreditativa dels requisits
En tots els casos, aquests requisits s'han de mantenir fins a la presa de possessió com a funcionaris.
Sistema selectiu
El sistema de selecció de la convocatòria és el de concurs oposició.
La convocatòria consta de les quatre fases que es descriuen a continuació:
- Primera fase: oposició
- Segona fase: concurs
- Tercera fase: formació
- Quarta fase: pràctiques
Primera fase: oposició
Primera prova: Coneixements i aptitudinal
Consisteix en la realització de les subproves següents:
a) Subprova de coneixements: consisteix a respondre un qüestionari tipus test de 30 preguntes sobre el contingut del temari publicat al DOGC núm. 7382, d'1.6.2017, mitjançant la Resolució INT/1219/2017, de 29 de maig, per la qual s'aprova i es fa públic el temari de la convocatòria mitjançant oposició lliure per cobrir places de la categoria de mosso/a de l'escala bàsica del cos de Mossos d'Esquadra.
Cada pregunta té quatre alternatives de resposta de les quals només una és correcta. Totes les respostes correctes tenen el mateix valor. Les preguntes que es deixin en blanc no resten i les respostes errònies descompten una quarta part del valor d'una resposta correcta.
El temps per realitzar aquesta subprova és 35 minuts.
La puntuació d'aquesta subprova és de 0 a 10 punts. Per ser considerat apte en aquesta subprova s'ha d'obtenir una puntuació mínima de 4 punts.
b) Subprova aptitudinal: Consisteix a respondre un qüestionari tipus test de 80 preguntes adreçat a avaluar els processos de raonament i les aptituds intel·lectuals de la persona participant. S'hi avaluarà el raonament abstracte, el raonament espacial, l'aptitud verbal, l'aptitud numèrica i l'aptitud perceptiva.
Cada pregunta té quatre alternatives de resposta de les quals només una és correcta. Totes les respostes correctes tenen el mateix valor i les preguntes que es deixin en blanc i les incorrectes no descompten.
El temps per fer aquesta subprova és de 35 minuts.
La puntuació d'aquesta subprova es de 0 a 10 punts. Per obtenir la qualificació d'apte en aquesta subprova s'ha d'obtenir una puntuació mínima de 5 punts.
c)Subprova de coneixements d'idiomes, de caràcter voluntari i no eliminatori: Consisteix a respondre un qüestionari tipus test adreçat a avaluar la comprensió oral dels idiomes següents: alemany, amazic, anglès, àrab dialectal (dàrija), bengalí, francès, italià, mandinga, panjabi, romanès, rus, tagàlog, ucraïnès, urdú/hindi, wòlof i xinès (mandarí). Les persones aspirants, després d'haver escoltat una gravació en l'idioma corresponent, han de respondre un bloc de 6 preguntes per cada idioma a avaluar. Les persones aspirants podran optar per respondre com a màxim el bloc de preguntes de dos d'aquests idiomes.
Cada pregunta té quatre alternatives de resposta de les quals només una és correcta. Totes les respostes correctes tenen el mateix valor de 0,25 punts. Les preguntes que es deixin en blanc no resten i les respostes errònies descompten una quarta part del valor d'una resposta correcta (0,0625 punts).
Cada bloc de preguntes corresponents a un idioma té una puntuació màxima d'1,5 punts.
La puntuació màxima d'aquesta subprova és de 3 punts i serà el resultat de sumar les dues puntuacions aconseguides per la persona aspirant en cada bloc dels idiomes escollits.
Qualificació de la primera prova: Per a les places reservades a les dones, seran aptes en la primera prova les dones participants que hagin estat aptes en la subprova de coneixements i en la subprova aptitudinal, i d'aquestes, les 2.016 dones que hagin obtingut les millors puntuacions en la suma de la puntuació obtinguda en les subproves de coneixements, aptitudinal i de coneixements d'idioma. En cas d'empat de puntuació en la posició 2.016, seran aptes en la primera prova totes les persones empatades en aquesta puntuació. Per a les places no reservades, seran aptes en la primera prova les persones participants que hagin estat aptes en la subprova de coneixements i en la subprova aptitudinal, i d'aquestes, les 3.024 persones participants, descomptant-ne les dones ja aptes per la via de les places reservades, que hagin obtingut les millors puntuacions en la suma de la puntuació obtinguda en les subproves de coneixements, aptitudinal i de coneixements d'idioma. En cas d'empat de puntuació en la posició 3.024, seran aptes en la primera prova totes les persones empatades en aquesta puntuació. En el cas que, per a les places reservades a les dones, el nombre de dones declarades aptes sigui inferior a 2.016, la diferència fins a aquesta xifra acreixerà el nombre de places ofertes a la resta; i a l'inrevés per a les places no reservades, en el cas que el nombre de persones participants declarades aptes sigui inferior a 3.024.
Segona prova: prova física
Les persones participants aptes en la primera prova seran convocades a la realització de la prova física, que és obligatòria i eliminatòria. La prova física consisteix en la realització dels exercicis físics següents:
- Circuit d'agilitat.
- Pressió sobre banc.
- Cursa de llançadora.
A l'annex 2 de la convocatòria s'especifiquen l'objectiu, la descripció, les normes, la valoració i els barems de cada exercici físic.. Els percentatges de puntuació dels exercicis físics sobre el total de la prova física són els següents: 33,33% per al circuit d'agilitat, 33,33% per a l'exercici de pressió sobre banc i 33,33% per a la cursa de llançadora.
Cada exercici físic es puntua de 0 a 10 punts segons els barems establerts a l'annex 2. La puntuació total de la prova física s'obté de sumar la puntuació de cada un dels exercicis físics tenint en compte el percentatge de cada exercici físic respecte a la puntuació total de la prova física.
Les persones participants han de realitzar els tres exercicis físics i en cadascun han d'aconseguir una puntuació mínima d'1 punt. Les persones que no obtinguin una puntuació mínima d'1 punt en cada un dels exercicis físics seran excloses de la convocatòria.
Qualificació de la prova: la puntuació de la prova física és de 0 a 10 punts. Per superar-la la persona participant ha d'obtenir una puntuació mínima de 5 punts. Les persones que no superin aquesta prova seran excloses de la convocatòria.
Tercera prova: Adequació psicoprofessional
Pel que fa a les places reservades a les dones, seran convocades a realitzar la prova d'adequació psicoprofessional les 1.420 dones que, d'entre les aptes en la prova física, hagin obtingut les millors puntuacions en la suma de les puntuacions de la primera i de la segona prova. En cas d'empat de puntuació en la posició 1.420, seran convocades totes les dones empatades en aquesta puntuació.
Pel que fa a les places no reservades, seran convocades a realitzar la prova d'adequació psicoprofessional les 2.130 persones participants que, d'entre les aptes de la prova física, descomptant-ne les dones ja proposades per a la realització de la prova d'adequació psicoprofessional per la via de les places reservades a les dones, hagin obtingut les millors puntuacions en la suma de les puntuacions de la primera i de la segona prova. En cas d'empat de puntuació en la posició 2.130, seran convocades totes les persones empatades en aquesta puntuació.
En el cas que el nombre de dones convocades sigui inferior a 1.420, la diferència fins a aquesta xifra acreixerà el nombre de places ofertes a la resta; i a l'inrevés, en el cas que el nombre de persones participants convocades sigui inferior a 2.130.
La prova d'adequació psicoprofessional consisteix en la realització d'un test de competències i d'una entrevista per avaluar el grau d'adequació de la persona participant a les competències corresponents a la categoria de mosso/a.
Es valoren les competències següents: responsabilitat i orientació a la qualitat, cooperació i treball en equip, autonomia i iniciativa, resolució de problemes, orientació de servei a les persones, adaptabilitat i flexibilitat, autocontrol i resistència a la pressió, autogestió i desenvolupament personal, motivació i identificació amb l'organització i habilitats socials i comunicatives.
Les competències clau són: responsabilitat i orientació a la qualitat, autocontrol i resistència a la pressió, autogestió i desenvolupament personal.
Cada competència es valora d'1 a 10 punts. Per obtenir la qualificació d'apte en aquesta prova s'han de complir dos requisits:
- Obtenir una puntuació total igual o superior a 50 punts
- Obtenir una puntuació superior a 3 punts en les competències clau.
La qualificació de la prova d'adequació psicoprofessional és d'apte o no apte.
El dia de la realització del test de competències, les persones participants hauran de lliurar un informe de la vida laboral emès per l'Institut Nacional de la Seguretat Social i hauran d'emplenar un qüestionari sobre aspectes relacionats amb el curriculum vitae i els interessos professionals, que s'utilitzaran com a element de suport a la prova d'adequació psicoprofessional i una fotografia actual en format carnet
Quarta prova: Coneixements de llengua catalana
Les persones participants han de posseir els coneixements de nivell de suficiència de català (C1), equivalent o superior de conformitat amb el que estableix el Decret 161/2002, d'11 de juny, sobre l'acreditació del coneixement del català i l'aranès en els processos de selecció de personal i de provisió de llocs de treball de les administracions públiques de Catalunya, en el grau adequat a les funcions pròpies de les places objecte de convocatòria.
Per acreditar que estan exemptes de la realització de la prova de coneixements de llengua catalana, les persones participants han d'aportar algun dels documents que es detallen en la convocatòria.
Segona fase: Concurs
Els mèrits es valoren amb 4,5 punts com a màxim.
- a) Competències en tecnologies de la informació i la comunicació. Es valoren fins a un màxim d'1,5 punts, d'acord amb el barem següent:
- Certificat bàsic: 0,5 punts
- Certificat mitjà: 1 punt
- Certificat avançat: 1,5 punts.
- En cas que es disposi de més d'un certificat, es valorarà únicament el de nivell més alt
- b) Coneixements de llengua catalana. Els certificats acreditatius de nivell superior de català (C2) es valoraran amb 1,5 punts
- c) Coneixements de llengua aranesa. Els coneixements de llengua aranesa es valoren fins a un màxim d'1,5 punts, d'acord amb el barem següent:
- Certificats acreditatius del nivell C de coneixements orals i escrits mitjans d'aranès (occità d'Aran) del Conselh Generau d'Aran (nivell B2 del Marc europeu comú de referència) o equivalent: 1 punt
- Certificats acreditatius del nivell D de coneixements orals i escrits aprofundits d'aranès (occità d'Aran) o equivalent o el diploma de mestre d'aranès del Conselh Generau d'Aran o equivalent: 1,5 punts
Tercera fase: formació
Seran convocades a la realització de la fase de formació les persones participants que hagin estat aptes en la fase d'oposició.
Aquesta fase consisteix en la superació d'un curs selectiu de formació bàsica per a policies d'una durada no superior a 1.350 hores. En aquest curs s'avaluen les competències tècniques (coneixements i procediments) i les competències clau (valors i actituds) determinades per l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC).
El programa del curs desenvolupa, en diverses àrees temàtiques, el perfil i les funcions policials bàsiques.
Qualificació: les persones participants han de superar el curs de formació bàsica per a policies de l'ISPC d'acord amb els criteris d'avaluació aprovats per resolució de la seva direcció a proposta de la Junta d'Avaluació del curs. Aquesta fase es puntua amb 70 punts com a màxim.
Quarta fase: pràctiques
Seran convocades a la realització de la fase de pràctiques les persones participants que hagin estat aptes en la fase de formació.
Les persones participants que accedeixin a aquesta fase faran unes pràctiques de caràcter selectiu i obligatori, d'un mínim de dotze mesos de durada, dividides en quatre períodes avaluables de tres mesos, que tindran també cada un caràcter selectiu. Les persones funcionàries en pràctiques han de tenir una presència real al servei com a mínim de 280 hores per període. En cas contrari, tindrà la consideració de període no avaluable.
Evolució de les places de Mosso d'Esquadra
Convocatòria | Places |
---|---|
2017 | 500 |
2019 | 750 (OOP 2018) |
2019 | 750 (OOP 2019) |
2020 | 435 |
2021 | 840 |
2022 | 850 |
2023 | 850 |
2024 | 900 |
Quin és el sou d'un Mosso d'Esquadra?
El salari d'un Mosso/a d'Esquadra se situa al voltant dels 2.700 euros bruts al mes. No obstant això, cal tenir en compte factors com la destinació o els complements específics, que poden fer que aquesta quantitat augmenti. Si voleu saber tota la informació important del sou d'aquest cos, consulteu la nostra entrada dedicada al salari dels Mossos d'Esquadra.
Preguntes freqüents de l'oposició
-
Quan es convoquen les oposicions de Mosso d'Esquadra?questa oposició se sol convocar amb bastanta freqüència, normalment cada any. Us recomanem que consulteu sovint el nostre calendari d'oposicions per conèixer totes les actualitzacions.
-
Quants temes té el programa de Mossos d'Esquadra?El temari de Mossos/es d'Esquadra està format per quatre àmbits: Coneixements de l'entorn (A), Institucional (B), De seguretat i policia (C) i Coneixement de l'entorn polític, econòmic i social (D). En total, es podria dir que consta de 21 temes, si es considera l'últim àmbit com un tema únic.
-
Són difícils les oposicions de Mossos?Tenint en compte la quantitat de temes i els requisits de titulació, es pot considerar una oposició de dificultat mitjana. A més, el fet que es convoqui amb regularitat fa que les oportunitats d'aconseguir plaça augmentin.